Saker att göra i Burträsk

Burträsk ligger i Skellefteå kommun, ca 38 kilometer sydväst om Skellefteå invid den vackra sjön Burträsket. Burträsk är ett gammalt anrikt samhälle och är bland annat känt för Kalvträskskidan som hittades i Kalvträsk som ligger precis utanför byn. Det är en skida som är över 5000 år gammal och som räknas som världens äldsta bevarade skida.

 

Fiska abborre och paddla kanot i Burträsket
Burträsk ligger alldeles invid sjön Burträsket. Sjön är en del i Bureälvens avrinningsområde och är känd för sitt fina gösfiske och för sina ovanligt stora gäddor. Andra fiskar som nappar i Burträsket är abborre, braxen och gers. Burträsk ligger vackert omgivet av skog och vatten och är en härlig plats för den friluftsintresserade. Ska du ut och fiska så se till att optimera båtkörandet genom att dieseloptimera motorn. På så vis skonas miljön då inte lika mycket bränsle går åt. Det är bland annat populärt att hyra kanoter och paddla i Burträsket och varför inte hitta en vacker vik och övernatta i tält vid sjöns strand. För den som hellre bor lite bekvämare finns både stugby, camping och värdshus i Burträsk. Om du fortfarande är hungrig när du ätit upp all fisk du fångat, så passa på att besöka Västerbottensost som ligger i Burträsk och provsmaka den ursvenska hårdosten vi så starkt förknippar med högtider som jul och midsommar.

 

Burträsk marknad och Burträsksvängen
Varje år i juli månad hålls marknad och spelmansstämma i Burträsk. Då fylls det lilla samhället av liv och musik, när över hundra försäljare kommer och slår upp sina marknadsstånd. Burträsksvängens spelmansstämma inleds varje sommar i samband med invigningen av Giessie, den samiska sommarmånaden som representerar kontemplationens årstid. En stor del av musiken som spelas har samiska förtecken, men kompletteras med en blandning av folkmusik, drängablues och bonnajazz. Vill man ägna sig åt lite lugnare rekreation så finns det bland annat tre väldigt vackra kyrkor att beskåda i Burträsks församling; Kalvträsk Kyrka, Bygdsiljums kyrka och Burträsk kyrka. Alla tre är unika på sitt sätt och väl värda ett besök. Ett lite mer makabert men historiskt intressant utflyktsmål är avrättningsplatsen på Lappvattsheden. Här halshöggs bygdens grova förbrytare fram till år 1822. På platsen står en minnessten med en inskription som vittnar om de som mist livet här under bödelns bila.

Saker att göra i Burträsk 2

 

Comments are closed.

 
 
 
 
petit