Naturen i Burträsk

I Burträsk har man naturen tätt inpå. Det räcker med att kliva utanför huset för att uppleva Norrländsk natur när den är som bäst. Där finns till exempel sjön Burträsket, med sina knappa 13 kvadratkilometer stora yta. Sjön är känd för sina goda fiskemöjligheter, och är således en viktig del av livet i Burträsk inte bara för att den bidrar till det vackra landskapet, utan också för att den utgör en samlingsplats och en plats för aktivitet.

Genom Burträsket rinner ytterligare ett vattendrag, Bureälven. Älven är egentligen en å ovanför sjön, och det är först efter att den runnit igenom det stora, stillastående vattendraget som ån växer till sig och blir en brusande älv.firs-235169_1280

Älven rinner genom skogen, som är en outsinlig källa till skönhet i naturen och till lugn och ro. Här finns växter, bär, svamp, små djur och allt man kan önska sig om man älskar naturen. Burträsk är omgivet av skogen, och ortens invånare har således allt detta inom ett kort avstånd ifrån sina hem. För svampplockare, hundägare eller jägare finns det inga bättre förutsättningar.

I Burträsk har man också goda chanser att få se norrsken om nätterna, detta vackra men gäckande naturfenomen som så många reser norrut i landet för att få uppleva. Hela Västerbotten fick till exempel uppleva ett starkt norrsken i oktober 2014, och likaså i september samma år. Då kunde man förutse norrskenen, eftersom man visste att solen dagarna innan hade haft kraftiga utbrott på sin yta. Dessa utbrott gör så att koronamassa träffar jordens magnetfält, och det är detta som skapar det vackra, gröna ljuset. Utbrottet i september var klassat som ”X”, den kraftigaste klassen på utbrott, som bara förekommer en eller några få gånger om året. Det gjorde att till och med den södra halvan av Sverige kunde uppleva ett svagt norrsken.

För att kunna njuta av naturen på bästa sätt, och ha en förstaparkettsplats för att beskåda norrskenen, är en bra uteplats ett måste i Burträsk. För att en uteplats ska vara bra måste den ha bekväma utemöbler som man kan sitta länge i och betrakta naturlandskapet och himlen. Du hittar billiga utemöbler av bra kvalitet på Buildor.se.

 

Comments are closed.

 
 
 
 
petit