Jakt i Burträsk

Svenska jägareförbundets avdelning i Burträsk, Jägareförbundet Burträsk, består av både Burträsk och Kalvträsk församlingar. Tillsammans består därför förbundets jaktmarker i området av 182 787 hektar, och Jägareförbundet Burträsk har drygt 250 medlemmar. Du som är jägare och vill ta del av jaktmöjligheterna i Burträsk har därför utmärkta förutsättningar.

Jägareförbundet Burträsk är i sin tur del av Jägareförbundet Västerbotten. De rekommenderar att man som jägare blir medlem i Svenska Jägareförbundet innan man ger sig ut och jagar, eftersom man av förbundet kan få hjälp med försäkringar (för olyckor som inträffar under jakten och för din jakthund), juridisk assistans och svar på frågor om jakt och viltvård. Innan du ger dig ut på jakt i Burträsk är det också mycket viktigt att du har rätt utrustning. Du hittar all utrustning du behöver för jakt på Huntyardberras.com.

I Västerbotten och Burträsk finns det möjlighet till stor variation, med olika former av jakt. Den ombytliga naturen, med fjällen å ena sidan och skogsmark å andra sidan, erbjuder ett brett utbud av byte. Du kan jaga småvilt som fjällripa och dalripa, och tjäder och orre i skogarna. Du kan jaga olika former av vilt, som älg, och under vissa omständigheter som bestäms av Länsstyrelsen Västerbotten även rovdjur som björn och lodjur. Dessa är annars skyddade genom att de är så kallat statens vilt, eftersom de är utrotningshotade, sällsynta eller värdefulla djur. Andra exempel på vilt som är skyddat på det här sättet är örnar, falkar, utter och fjällräv, som alla återfinns i området runt Burträsk.Jakt i Burträsk 2

I Västerbotten arbetar man också med att hålla tillbaka spridningen av mårdhundar utanför Norrbotten genom det så kallade Mårdhundsprojektet. I september 2014 dödade en hund som letade grävling en mårdhundsvalp i Burträsk, vilket var det första beviset på en mårdhundsföryngring i Västerbotten. Jägare uppmanas därför att skjuta mårdhundar i Västerbotten om de får möjlighet. Mårdhundsprojektet menar att jägare med jakthund har stor chans att finna på mårdhundar under ordinarie jakt. Det bästa vore dock att fånga mårdhundarna levande i en fälla eller att de ställs av en jakthund. Detta för att kunna förse mårdhunden med sändare och på så sätt hitta andra i området. Du som är jägare har alltså i Burträsk en möjlighet att förena nytta med nöje, och utföra en god gärning samtidigt som du njuter av den variationsrika jakten som Burträsk har att erbjuda.

 

Comments are closed.

 
 
 
 
petit