Burträsks näringsliv

Burträsk är ett levande samhälle, och som sådant finns självklart ett levande näringsliv på orten. En viktig del av detta näringsliv i alla samhällen är hälsovården och skolorna, och i Burträsk är den en särskilt viktig del eftersom skolor, vårdcentralen och andra hälsoinstitutioner är de största arbetsgivarna på orten. På vårdsidan finns till exempel Burträsks hälsocentral, och bland Burträsks skolor finns Björnåkersskolan, Skråmträskskolan, Bygdsiljumskolan, Bodbysunds miljöskola, Naturbruksgymnasiet, Edelviks folkhögskola, ABF, Studieförbundet Vuxenskolan och Vebomarks byaskola.1280px-Naturbruksgymnasiet_Burtrask

Självklart finns dock även privata aktörer i Burträsks näringsliv, och den kanske mest kända är Norrmejerier, som tillverkar den välkända Västerbottensosten. Norrmejerier är faktiskt det allra nordligaste av Sveriges mejerier, och bildades genom en sammanslagning mellan de tidigare tre nordligaste mejerierna: Västerbottens södra mejeriförening, Skellefteortens mejeriförening och Lappmarkens mejeriförening. Denna sammanslagning skedde 1971,och sedan dess har företaget växt; idag har Norrmejerier knappt 500 årsanställda och en omsättning på knappt 2 miljarder kronor. Förutom Västerbottensosten tillverkas produkter som Gainomax och Verum hälsofil av det Burträskbaserade mejeriet.

Om du är en del av Burträsks nuvarande näringsliv genom att vara egenföretagare i Burträsk, och du har valt att etablera dig där för att få uppleva så mycket av naturen som möjligt, vill du sannolikt tillbringa så lite tid som möjligt på pappersarbete och administration. Då kan det vara en bra idé att låta Fakturino hjälpa dig med fakturaköp. På så sätt kan du vara säker på att pengarna kommer in direkt, och behöver inte lägga tid på att skriva och skicka påminnelsefakturor.

Historiskt har Burträsk också varit en viktig del av Sveriges bårindustri, då båtmodellen Havsrockan tillverkades där mellan 1966 och 1978. Båten var av hardtop-typ, och tillverkades ursprungligen av StjärnPlast. Den första modellen, Havsrockan500, och dess lite populärare efterföljare, Havsrockan530, tillverkades fram till 1973. Därefter togs produktionen över från StjärnPlast av Erik Dahlen och Kjell Backlund, som fortsatte tillverkningen av båten i Burträsk och Skellefteå fram till 1978.

Inte bara båtar, utan även bilar, har tillverkats i Burträsk. Mellan 1965 (då företaget grundades av Kjell Lindskog) och 1971 tillverkade företaget Racing Plast Burträsk tävlingsbilar och byggsatsbilar. Det som till slut satte stopp för produktionen var en brand, som förstörde formarna som användes för tillverkning av delar.

 

Comments are closed.

 
 
 
 
petit