Burträsks historia

Burträsk har en lång historia som kulturbygd. De äldsta spåren av människor sträcker sig så långt tillbaka som 6000 f Kr. Då bodde här, liksom i övriga Sverige, jägare och samlare som levde av vad naturen gav, och förmodligen flyttade runt beroende på var tillgången på föda var bäst. I takt med att landhöjningen frilade nya områden kunde dessa befolkas, och man har i området funnit flera stenåldersbosättningar. Området är uppkallat efter Bure Älv, och troligen var det i anslutning till denna älv som de första bofasta människorna slog sig ner på 1200-talet.

Burträsk – ett gammalt nybyggarland

På 1700-talet genomförde svenska staten en kampanj för att kolonisera Västerbottens inland. Man gav helt enkelt bort mark till nybyggarna i utbyte mot att de bodde där och odlade marken. Man slapp även betala skatt under ett antal år, ett sätt att locka fler att flytta inåt landet. Det är dessa nybyggares insatser som lade grunden för det moderna Burträsk. Det som Burträsk kanske är mest känt för idag är att man här tillverkar Västerbottensost, en delikatess som är populär över hela landet. En annan viktig institution för bygden är folkhögskolan. Edelviks folkhögskola har funnits i Burträsk sedan 1941 och drivs i regi av Svenska Kyrkan.

En levande landsbygd

I Västerbottens inland finns en stark berättartradition, och flera välkända och uppskattade författare har sina rötter här, till exempel Sara Lidman och Torgny Lindgren. Detta avspeglas i kursutbudet på Edelvik som erbjuder kurser i bland annat skådespeleri, film och bildkonst. Förutom folkhögskola finns här också restaurang, berättarstuga, konferensanläggning och vandrarhem. Bland annat tack vare Edelvik är Burträsk med omnejd idag ett levande stycke landsbygd med goda kommunikationer, och vackert beläget på gränsen mellan kust, inland och fjäll. Här finns mycket sevärt för såväl den kulturellt och historiskt intresserade som den naturintresserade, och naturligtvis för den som bara vill njuta av lugnet.

 

Comments are closed.

 
 
 
 
petit