Burträsks hembygdsförening

Burträsk har en aktiv hembygdsförening som ordnar allehanda trevliga aktiviteter och sociala tillställningar såväl sommar som vinter. Burträsks hembygdsförening är medlem i Sveriges Hembygdsförbund som är en samlingsorganisation för hela landet. Sveriges Hembygdsförbund ger stöd till lokala Hembygdsföreningar och regionala Hembygdsförbund i arbetet med att bevara kulturarvet. Hembygdsföreningarna som finns runtom i landet arbetar för att göra hembygdsrörelsen mer synlig, bland annat genom att ordna traditionella aktiviteter av olika slag. Burträsks hembygdsförening vill gärna lyfta fram sin skatt av lokal historia och dela den med såväl Burträsks invånare som besökare.

 

Traditionellt midsommarfirande
Varje sommar ordnar Burträsks hembygdsförening ett stort och traditionellt midsommarfirande som alla är välkomna att delta i. Midsommarfesten hålls i Burträsks hembygdsområde och börjar redan mitt på dagen. Alla firar tillsammans, unga som gamla, och dansar kring stången till levande musik. Det brukar serveras enklare förtäring som saft, kaffe och våfflor och det brukar ordnas med fiskdamm för barnen. Nya och gamla midsommarbrudpar får av tradition Burträskboken som gåva från Burträsk hembygdsförening. Om man vill vara med och klä stången är det bara att dyka upp på sena eftermiddagen dagen innan midsommarafton och då är man även välkommen att ta med sig egna blommor att pryda stången med.

 

Burträsks hembygdsområde
Hembygdsföreningen sköter ett helt område där ett antal äldre byggnader finns bevarade och minner om svunna tider. I Andersvattsgården driver föreningen ett café där man kan köpa kaffe, saft, hembakade bullar och våfflor. Gården rymmer också en återskapad skolsal fylld med material från Burträskbygdens skolor. Här finns också ett tidsenligt utformat skomakeri. Andra byggnader som finns på området är ett gammaldags utedass, en långloge, en stolpbod, en rundloge, en kornbod, en ladugård och en dansbana. Här finns också Risåträskgården som kommer från byn Risåträsk och som rymmer flera målningar av den kände allmogekonstnären Per Olof Hallén som var stor i Västerbotten i mitten av 1800-talet. När man vandrar runt på hembygdsområdet känner man historiens vingslag fläkta och det är lätt att förundras över och imponeras av hur människorna förr klarade sin ganska slitsamma vardag med så enkla medel som de som då stod till buds. Miljön är vilsam och väldigt vacker i sin rustika enkelhet.

Burträsks hembygdsförening 1

 

Comments are closed.

 
 
 
 
petit